Voor werkgevers die worstelen met stijgende personeelstekorten zijn gemotiveerde vluchtelingen die maar al te graag aan de slag willen in Nederland een waardevolle toevoeging. Kansen bieden aan deze talenten is van grote maatschappelijke meerwaarde en draagt bij aan een sterker MVO-beleid. Sinds de aanpassing van de Wet Inburgering begin 2022 streven gemeenten ernaar dat vluchtelingen tijdens het inburgeren al instromen op de arbeidsmarkt. Werken is een goede manier om te integreren, biedt structuur en kansen op doorgroei. Bovendien kan werken met vluchtelingen bijdragen aan een inclusieve organisatiecultuur. Los van de maatschappelijke meerwaarde, is er ook sprake van zakelijke meerwaarde voor jouw bedrijf.
Inclusief werkklimaat
Werknemers met een vluchtachtergrond dragen bij aan meer diversiteit op de Nederlandse werkvloer en binnen een personeelsbestand. Bedrijven kunnen hiermee hun voordeel doen: binnen divers samengestelde teams komen meer uiteenlopende gezichtspunten en bijkomende oplossingen tot stand. In een samenleving die steeds meer culturen verwelkomt, kan een rijke culturele kennis deuren openen voor nieuwe markten en doelgroepen. Ook in sectoren waar vaak miscommunicatie kan ontstaan wegens culturele verschillen (of taalbarrières), bijvoorbeeld in de zorg, kan de kennis van een werknemer met een vluchtachtergrond van hoge waarde zijn. Dit alles wel onder de voorwaarde dat er goede begeleiding is en dat er voor een veilige inclusieve werkomgeving wordt gezorgd.
Positief bedrijfsimago  
Een inclusief werkklimaat vergroot de reputatie van een bedrijf door waarde te hechten aan gelijke kansen. Een positief bedrijfsimago maakt een bedrijf aantrekkelijker voor werkzoekenden, eigen medewerkers en klanten. De sociale betrokkenheid van een werkgever en een goed D&I-beleid (beleid Diversiteit en Inclusie) wordt in de zoektocht naar werk steeds belangrijker in de keuze voor een baan. Zo heb je de PSO-ladder – Prestatie Socialer Ondernemen – een kwaliteitskeurmerk waarbij wordt gekeken naar arbeidsparticipatie, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van kwetsbare groepen, zoals statushouders op de arbeidsmarkt.